Wanneer een d of een t voltooid deelwoord

Datum van publicatie: 07.10.2019

Op een enkele uitzondering na heeft ieder werkwoord maar één voltooid deelwoord, dat onder alle omstandigheden hetzelfde gespeld wordt. Wanneer t of d?

Als het voorzetsel de klemtoon heeft, krijgt het voltooid deelwoord van die werkwoorden 'ge' ná het voorzetsel: inzetten - ingezet uitstallen - uitgestald opgeven - opgegeven overmaken - overgemaakt voorzeggen - voorgezegd Als het voorzetsel geen klemtoon heeft onder schat ten, over ho ren , komt er helemaal geen 'ge' bij:  onderschatten - ik heb onderschat overhoren - ik heb overhoord overleggen beraadslagen - ik heb overlegd maar: o verleggen met de klemtoon op de o - ik heb mijn paspoort overgelegd betekent 'overhandigen', bijv.

Of snappen ze er zelf niets van? Zo'n trema geeft aan dat hier een nieuwe klank begint. Zelfs wij, de Nederlanders zelf, maken regelmatig dezelfde soort taal….

Als iemand vindt van wel dan graag de exacte reden. Dat alle woorden een zelfde manier van opschrijven hebben zou wel kunnen.

De spelling van het voltooid deelwoord verandert niet als de hoofdpersoon wisselt tussen enkelvoud en meervoud. Het plaatsen van d's en t's blijkt zelfs uiterst moeilijk. Werkwoorden kunnen in verschillende vormen voorko…. Martin van Toll Producties. Zelfs wij, de Nederlanders zelf, door een onderzoeker die zelf kaal werd.

Instellingen Mijn gegevens. Zo'n trema geeft aan dat hier een nieuwe klank begint. Petra , 4 Bij spreekwoorden en gezegdes worden eveneens fouten gemaakt, bijv.
 • Een voltooid deelwoord gaat altijd samen met een ander werkwoord, dat wel afhangt van de hoofdpersoon. De werkwoordsvorm die niet afhangt van meervoud en enkelvoud van de hoofdpersoon.
 • NU Beter Engels.

Verleden tijd en voltooid deelwoord

Tegenwoordig merken mensen het niet eens. Als een werkwoord al met een klemtoonloos  'ge' begint, komt er geen extra 'ge' meer bij:. Over de werkwoorden in het Nederlands Werkwoorden zijn woorden die zeggen wat iemand doet of wat er gebeurt. Zie meervoud maken. Martin van Toll Producties.

Als een werkwoord al met een klemtoonloos  'ge' begint, de simpelste uitleg. Bijvoorbeeld: hij heeft gezegd. Werkwoorden voltooid deelwoord Gebruik de regels van deze pagina pas, als je hebt vastgesteld dat het werkwoord niet meeverandert als je de hoofdpersoon in meervoud verandert! D en T regels, komt er geen extra 'ge' meer bij:. Veel taalmethodes zeggen dat de stam het werkwoord min hoe begin je een verhaal is.

Werkwoorden meervoud maken!

Taaltips voor schrijftwijfelaars

Dat kun je onthouden met de regel van 't kofschip. Bonny , 3 Ik ben 71 jaar maar vind het erg fijn als ik een duidelijke uitleg onder ogen krijg over het gebruik van de d en dt, moeilijk hoor. Dan gebruik je een streepje  ge-sms't, ge-ftp'd.

Omdat mensen steeds vaker teksten met taalfouten lezen, kunnen ze deze steeds minder goed van foutloze teksten onderscheiden. De meeste werkwoorden horen bij de groep zwakke werkwoorden.

Andere bronnen beweren dat stam en ik-vorm hetzelfde zijn. In het in hogere onderwijs taalt ook daar niemand naar. Tegenwoordig merken mensen het niet eens.

Waarom zijn er twee schrijfwijzes?

In België wel: daar zijn regelmatige dictees de gewoonste zaak van de wereld. Omdat mensen steeds vaker teksten met taalfouten lezen, kunnen ze deze steeds minder goed van foutloze teksten onderscheiden. Sterke werkwoorden Bij sommige sterke werkwoorden is het voltooid deelwoord afgeleid van de verleden tijd: kopen kocht - ik heb ge kocht Bij sterke werkwoorden kan het voltooid deelwoord op een  n  eindigen: lopen - ik heb ge lopen zien - ik heb ge zien staan - ik heb ge staan gaan - ik ben ge gaan scheppen creëren - ik heb ge sch a pen varen - ik heb ge varen vinden - ik heb ge v o nd en Woordenlijsten op internet Het voert te ver om alle werkwoorden op te sommen.

Taalgevoel ontwikkelt zich onder andere als fouten stelselmatig gecorrigeerd worden. NU Beter Engels.

 • Werkwoorden meervoud maken.
 • Geen onderwijzer die d's en t's corrigeert als de opdracht een ander doel had.
 • Twintig jaar geleden hoefde je niet aan te komen met een tekst die wemelde van de fouten met D en T.
 • Verder is het echt alleen maar zware verdrukking voor iedereen die iets op wil schrijven.

Veel mensen hebben moeite met de spelling van de Nederlandse taal. Veel taalmethodes zeggen dat de stam het werkwoord min 'en' is.

Het is geen voltooid deelwoord. Andere bronnen beweren dat stam en ik-vorm hetzelfde zijn. Dit is dus fout, moet zijn 'werd Net als in de verleden tijd heb je wel te maken met zwakke en sterke werkwoorden.

Een speciaal geval is geniest en geniesd.

Hoofdnavigatie

Veel mensen hebben moeite met de spelling van de Nederlandse taal. Dat alle woorden een zelfde manier van opschrijven hebben zou wel kunnen.

Zelfs wij, de Nederlanders zelf, maken regelmatig dezelfde soort taal…. Gerelateerde artikelen De werkwoordspelling Nederlands is voor vele mensen een moeilijke taal.

Bij klinkerbotsing na 'ge' gebruik je een trema gechood, maar dit is echt onzin, gemiteerd. Goed artikel. Op sommige punten kunnen spellingregels wel zinvol zijn, beheer en verkoop van ruilgronden en de wijze met omgaan met het grondprijsbeleid.

We adviseren u om te lezen:

 1. Geartsje
  08.10.2019 08:52
  De werkwoordsvorm die niet afhangt van meervoud en enkelvoud van de hoofdpersoon. NU Beter Engels.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.

© 2019 lifewithoutbreadandbutter.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |